Απόφαση Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. “Τα νηπιαγωγεία να μεταφερθούν διοικητικά στους Δήμους!”

Επικίνδυνη για την Προσχολική Αγωγή χαρακτηρίζει την πρόταση - απόφαση της πλειοψηφίας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη μεταφορά των Νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Η πρόταση κατατέθηκε από τους δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 1 έως τις 3 Δεκέμβρη και είχε την ανοχή και τη συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι προτείνεται, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η «μεταφορά συγκροτημένων δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην Πρωτοβάθμια Τοπική Διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα Νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ».
Υπογραμμίζει επίσης:
«Αυτή η απόφαση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για την Προσχολική Αγωγή, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου και την εμπορευματοποίησή της, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων νηπιαγωγών. Άλλωστε, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην απόφαση είναι αρνητικά σε σχέση με τις συνέπειες της αποκέντρωσης στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.
Εάν συνδυάσουμε την απόφαση της ΚΕΔΕ με τις κατευθύνεις του 3ου Μνημονίου για την Παιδεία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και με το Πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, για την πάγια πολιτική και ταυτόχρονα στρατηγική απαίτηση για “το αποκεντρωμένο και αυτονομημένο εκπαιδευτικό σύστημα”, φαίνεται ότι, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπάρχει πολιτική ομοφωνία στα αστικά κόμματα για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα, γονείς, εκπαιδευτικοί, ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτική λειτουργία της ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας.
Είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό: Εδώ και τώρα να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας. Να πραγματοποιηθούν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.
Kαμία σκέψη για μεταφορά των Νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης».